Makaron z mięsem – prosty sposób na sycący, smaczny i zdrowy obiad

Makarony z sosem, mięsem i innymi dodatkami to tradycyjne włoskie dania, które coraz częściej pojawiają się także na polskich stołach. Makaron jest w stanie doskonale zastąpić ziemniaki, a wzbogacony o smaczny sos i mięsne dodatki zaspokoić oczekiwania kulinarne nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dlaczego warto przygotowywać na obiad dania na bazie makaronu?

Prosty w przygotowaniu i zdrowy obiad na bazie makaronu

Przygotowanie gotowego dania na bazie makaronu nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych ani poświęcania dużej ilości czasu. Makaron z sosem świetnie sprawdzi się więc na codzienny obiad, który w pół godziny przygotujemy tuż po powrocie z pracy. Wystarczy jedynie zaopatrzyć się w dobrej jakości składniki, aby następnie wyczarować z nich zdrowy, sycący oraz smaczny posiłek dla całej rodziny.

Najlepiej wybierać dobrej jakości makarony z mąki pełnoziarnistej, która jest zdrowsza oraz bogatsza w składniki odżywcze od zwykłej mąki pszennej z pełnego przemiału. Osoby na diecie bezglutenowej mogą także z powodzeniem sięgnąć po specjalnie przygotowane makarony bezglutenowe. Doskonałym wyborem będą także wyroby z brązowej mąki, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowsze.

Kluczowym aspektem, aby nasze danie obiadowe było smaczne i prawdziwie włoskie, jest czas gotowania makaronu. Włosi preferują jedzenie nieco twardszego makaronu przygotowanego „al dente”, który musi dać się pogryźć. Warto się do niego przekonać, gdyż makaron „al dente” jest zdrowszy i posiada niższy indeks glikemiczny od makaronu gotowanego przez dłuższy czas. Na ten praktyczny aspekt szczególnie powinny zwrócić uwagę osoby dbające o zgrabną sylwetkę oraz cukrzycy. Zalecany czas gotowania znajduje się na opakowaniu makaronu i warto się do niego stosować.

Makaron z mięsem – prosty sposób na sycący, smaczny i zdrowy obiad

Dwie łatwe w przygotowaniu propozycje obiadowe – makaron nadziewany mięsem i spaghetti alla bolognese

W sprzedaży dostępny jest bardzo szeroki wybór makaronów. Znajdziemy je zarówno w klasycznych kształtach takich, jak penne, świderki i spaghetti, jak i nieco bardziej oryginalnych formach, do których należą makaronowe muszle.

Podstawowe rodzaje makaronu możemy wykorzystać do przygotowania makaronu z sosem pomidorowym i mięsem mielonym, czyli tradycyjnego włoskiego spaghetti alla bolognese. Do jego wykonania najlepiej sprawdzi się spaghetti, które możemy jednak zastąpić piórami oraz świderkami. Spaghetti alla bolognese to propozycja dla osób, które chcą zasmakować w domowym zaciszu prawdziwie włoskiego dania.

Oryginalne makaronowe muszle z kolei doskonale nadają się na przygotowanie prostego i smacznego dania, jakim jest makaron nadziewany mięsem. Do jego wykonania potrzebujemy jednego opakowania wybranego makaronu, mięsa mielonego, tradycyjnej włoskiej ricotty, pomidorów z puszki oraz przypraw. Proste wykonanie oraz ciekawy wygląd, jaki posiada makaron nadziewany mięsem z pewnością przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni włoskiej, ale także Polakom, którzy nie wyobrażają sobie sycącego i smacznego obiadu bez mięsa.