Metody parzenia kawy

Kawa stanowi bardzo ważny składnik dnia dla wielu osób na świecie. Aromat kawy sprawia, że od razu człowiek staje się bardziej pobudzony i humor staje się lepszy. Jest kilka sposobów przygotowywania tego napoju. Oto kilka z nich.

Proste metody parzenia kawy

Do tej grupy należy parzenie kawy po turecku w tygielku. Jest to bardzo aromatyczna kawa, która dedykowana jest osobom, które prędko muszą stanąć na nogi. Do zaparzenia kawy w ten sposób potrzebny jest tygielek, który jest stalowy lub emaliowany. Do tego naczynia należy wsypać zmielone ziarna kawowca oraz cukier, jedną czubatą łyżkę kawy na litr wody. Następnie trzeba postawić naczynie na ogniu i podgrzewać tak, by nie dopuścić do jej zagotowania, wytwarzając piankę. Tę czynność należy wykonać co najmniej 3 razy. Prostym sposobem parzenia kawy jest jej przygotowanie we french pressie czyli zaparzaczu tłokowym, to rewelacyjny sposób parzenia kawy sypanej bez fusów. Dripper jest bardzo prostym urządzeniem do parzenia kawy, który wydaje wspaniały i smaczny smak. Sposób ten wykorzenia z kawy unikalny aromat w postaci karmelowych i orzechowych nut jasno palonych ziaren.

Metody parzenia kawy

Alternatywne metody parzenia kawy

Ekspres przelewowy pozwala na przygotowanie mocnej, sypanej kawy. To świetna propozycja dla osób, które chcą się pobudzić. W smaku tak przygotowana kawa wydawać się może łagodna w porównaniu z espresso, ale zdecydowanie posiada większą ilość kofeiny w sobie. Ekspres tego typu nie posiada dyszy do spieniania mleka. Wystarczy umieścić ziarna kawy w filtrze oraz wlać wodę do zbiorniczka z grzałką, po jej zagotowaniu następuje przelewanie wody przez filtr z kawą. Proces ten trwa o 10 do 15 minut. Inną metodą jest włoski sposób parzenia w kawiarce ciśnieniowej, to alternatywa do większego ekspresu ciśnieniowego. Spotyka się również parzenie kawy za pomocą syfonu. Podobny design ma chemex, to naczynie służące do parzenia kawy, występuje w kształcie klepsydry. Aeroekspress to także alternatywna metoda przygotowywania aromatycznej kawy mielonej.