Idealna kaczka na kolację lub obiad

Idealny przepis na kaczkę

Jednym ze znaków rozpoznawczych staropolskiej kuchni jest zdecydowanie kaczka. Staje się daniem przygotowywanym przez coraz więcej gospodyń. Prawidłowo przyrządzona powinna być chrupiąca na zewnątrz, w środku natomiast soczysta. Co najlepsze, takie danie nie potrzebuje żadnego pretekstu – może być przygotowane bez większej okazji. W Internecie znajduje się mnóstwo przepisów, z którymi poradzą sobie również początkujący kucharze. Czy można wyobrazić sobie lepsze danie na niedzielny obiad? Zdecydowanie nie! Największą zaletą kaczki jest łatwość jej przygotowania. Niezbędne będą aromatyczne przyprawy, pokrojone owoce, a jako dodatek sprawdzą się kasza oraz ryż.

Idealna kaczka na kolację lub obiad

Garść przydatnych porad

By kaczka była soczysta i aromatyczna należy przestrzegać kilku zasad, dzięki temu nie ma możliwości, aby cokolwiek mogło się nie udać.

Po 1. Kuper oraz szyjkę odcina się od całego korpusu kaczki, jeżeli drób jest kupiony w sklepie – może nie mieć już tych części,

Po 2. Użycie przypraw jest wskazane na mniej więcej dobę przed włożeniem kaczki do piekarnika, tylko wówczas cały aromat przedostaje się do mięsa,

Po 3. Poza oprószeniem kaczki solą i pieprzem, sprawdzi się również czosnek i majeranek – zdecydowanie poprawią smak potrawy,

Po 4. Dla niektórych kucharek zmorą jest odchodzenie mięsa od skórki, sprawdzonym patentem jest pieczenie drobiu pod przykryciem, a następnie przez krótszy czas bez niego.

Składniki i sposób przygotowania

Do przyrządzenia kaczki potrzebne jest:

- kaczka,

- przyprawy: sól, pieprz, majeranek (1 łyżka), czosnek (świeży lub suszony), owoce w postaci na przykład jabłek oraz opcjonalnie szklanka białego wina.

Po usunięciu kupra i szyi same korpusy należy posypać przyprawami, następnie pozostawić w naczyniu przez 1 dobę.

Po upływie tego czasu należy włożyć do korpusu przygotowane wcześniej owoce, otwór spina się wykałaczkami i układa w naczyniu grzbietem do góry.

Do nagrzanego piekarnika (220 stopni Celsjusza) wkłada się kaczkę na pół godziny, bez przykrycia

Kolejno zmniejsza się temperaturę do 180 stopni, wlewa się wino i piecze przez kolejne 45 minut,

Po upływie wskazanego czasu mięso należy przekręcić na drugą stronę, zakryć i piec przez kolejne 45 minut.

Do tak przygotowanej potrawy można dołożyć przekrojone owoce, w ramach dekoracji.