Warianty roladek z kurczaka

Większość Pań domu z pewnością co najmniej kilka razy zdecydowała się na przygotowanie roladek z kurczaka, które stanowią bardzo eleganckie dane. Właściwie istnieje wiele wariantów tej potrawy – tak naprawdę ograniczeniem jest wyłącznie wyobraźnia kucharki. Jest to doskonała alternatywa dla klasycznych kotletów, które potrafi zrobić każdy. Roladki drobiowe sprawdzą się na każdą okazję i jako drugie danie do niedzielnego obiadu. Pięknie się prezentują i pobudzają kubki smakowe każdego wielbiciela tradycyjnej kuchni.

Co jest podstawą roladek?

Tradycyjne roladki powstają z filetów drobiowych wypełnionych specjalnym farszem. Niezbędne jest oprószenie mięsa i warzyw odpowiednio dobranymi przyprawami, by podkreślić walory smakowe każdego elementu potrawy. Przed smażeniem mięso powinno przez kilka godzin leżeć związane z farszem w lodówce. Tylko wówczas możliwe jest osiągnięcie posiłku doprawionego do smaku. Kolejnym krokiem jest delikatne podsmażenie roladek – z uwagi na fakt, iż jest to delikatne mięso – wystarczy zaledwie kilka minut. Następnie mięso powinno być duszone, do osiągnięcia odpowiedniej miękkości.

Warianty roladek z kurczaka

Czym wypełnić roladki?

Pomysłów na farsz do roladek drobiowych jest całe mnóstwo. Wykorzystuje się do tego celu szpinak, starty żółty ser, starte na grubych oczkach pieczarki, pokrojona w kostkę papryka, czy plasterki szynki i boczku. Gotowe danie można podawać z ryżem oraz wszelkimi odmianami kaszy i ziemniaków. Sprawdzą się również popularne frytki lub pieczone ziemniaczki oprószone dedykowaną przyprawą. Aby podkreślić smak tak przyrządzonego mięsa, mile widziany jest sos na bazie grzybków lub śmietany i koperku, oraz surówek ze świeżych warzyw. Opcje dla osób ceniących zdrowe odżywiania zakładają kompozycje z serem feta, ogórkiem kiszonym oraz pomidorami w suszonej wersji. Połączenie różnych smaków i technik kulinarnych zazwyczaj przynosi pożądany efekt. Oczywiście roladki z kurczaka podaje się na ciepło, powinny lekko się kroić oraz zachwycać wszystkich zgromadzonych przy stole gości.