Drugie danie na komunie - jakie wybrać?

Komunia Święta to specjalny czas. Oprócz przeżyć duchowych bardzo często podejmujemy wielu gości i chcemy ugościć ich jak najlepiej. Jednym z najważniejszych elementów, o którym musimy zadecydować i przygotować to menu. Nie jest to proste zadanie, gdyż powinniśmy zaoferować gościom dobre, ciekawe i oryginalne potrawy, które jednak będą już sprawdzone. Poniżej prezentujemy kilka ciekawych pomysłów na to, co podać na Komunię.

Drugie danie na komunie - jakie wybrać?

 

Drugie danie na komunie - jakie wybrać?


Planowanie przyjęcia komunijnego to nie lada wyzwanie. Musimy zadbać o wiele szczegółów, takich jak dekoracje, menu czy atrakcje dla gości. Jednym z najważniejszych elementów jest oczywiście drugie danie. Jakie danie wybrać, aby zadowolić wszystkich gości? Oto kilka pytań, które warto sobie zadać.

1. Jakie są preferencje kulinarne naszych gości?

Przed podjęciem decyzji warto zastanowić się, jakie są gusta i preferencje kulinarne naszych gości. Czy większość preferuje mięso, ryby czy może dania wegetariańskie? Może warto zorganizować ankietę wśród zaproszonych osób, aby poznać ich preferencje i dostosować menu do ich oczekiwań.

2. Czy chcemy postawić na tradycję czy nowoczesność?

Drugie danie na komunii może być kontynuacją tradycji rodzinnych lub być odzwierciedleniem nowoczesnych trendów kulinarnych. Jeśli zależy nam na tradycji, możemy postawić na klasyczne dania, takie jak pieczeń, schabowy czy pierogi. Jeśli natomiast chcemy zaskoczyć naszych gości, możemy zdecydować się na bardziej nowoczesne i nietypowe dania, np. sushi czy dania fusion.

 

 

Zupy

Pierwszym i przeważnie najbardziej skupiającym na sobie elementem menu są zupy. To od nich zaczynamy komunijne spotkanie, więc warto postawić na sprawdzone warianty. Z pewnością będzie to rosół lub tradycyjne flaki. Jeśli zależy nam, na czymś bardziej wykwintnym, możemy podać różnorodne kremy np. brokułowy, kalafiorowy lub z porów. Ciekawym i oryginalnym rozwiązaniem może być np. zupa pieczarkowa z ciastem francuskim.

 

Drugie danie

Drugie danie to “danie główne”, które wymaga odpowiedniej oprawy oraz pomysłu. W podstawowej i tradycyjnej wersji będzie to kotlet schabowy lub panierowana pierś z kurczaka. Możemy też podać kotlet devolay lub roladkę wieprzową z pieczarkami. W bardziej wykwintnej wersji ciekawym pomysłem może być np. pierś kurczaka w sosie koperkowym. Prosty pomysł i wykonanie połączone z ciekawą koncepcją z pewnością sprawdzi się na komunijnym stole. Podczas obiadu możemy również zaserwować zamiast tradycyjnych ziemniaków czy klusek np. puree lub ziemniaki opiekane. Choć sałatka nie jest głównym gwoździem drugiego dania, może doskonale uzupełniać całe danie. Warto zatem zastanowić się nad wyborem sałatki z buraczków, porowej czy sałatą z dressingiem musztardowym.

 

Co na deser?

Przeważnie po tak uroczystym obiedzie goście nie liczą na efektowny deser, ale jest to okazja na kolejne zaskoczenie gości w takim dniu. Jeśli zależy nam na prostocie lub gdy nie mamy dużej kuchni czy pomocników możemy zaserwować szarlotkę na ciepło z lodami. Bardziej wykwintną wersją deseru będzie tort np. czekoladowy lub nieco oryginalniejszy - pralinowy i kokosowy.

Sprawdź czy kanie mozna zamrozic