Bieszczady - znakomity kulinarny kierunek dla wszystkich smakoszy.

Panując wakacje w Polsce wiele osób poszukuje takich miejsc, w których można nie tylko odpocząć i zrelaksować się, ale także skosztować pysznej tradycyjnej lokalnej kuchni. Dla niektórych ludzi potrawy regionalne są nawet głównym celem wyjazdu. Gdzie, zatem warto udać się w podróż, aby odpocząć od codziennego zgiełku, a ponadto nacieszyć swoje zmysły smacznymi daniami serwowanymi przez lokalnych kucharzy? Idealnym miejscem na taką wycieczkę są z całą pewnością Bieszczady.

Jakich potraw warto spróbować będąc na wycieczce w Bieszczadach?

Bieszczady to niezwykle malowniczy obszar naszego kraju. Cisza, spokój, bliski kontakt z przyrodą, świeże powietrze, piękne widoki, przepyszne jedzenie wszystko to sprawia, że tak wiele osób tak chętnie tu powraca. W Bieszczadach możemy zobaczyć wiele pięknych miejsc. Jednym z popularniejszych kierunków wypraw są tereny znajdujące się nad Jeziorem Solińskim. Na to, że solina należy do tak chętnie odwiedzanych miejsc ma wpływ imponujące połączenie gór i wody oraz olbrzymia zapora, która jest wręcz idealna do podziwiania tych wspaniałych widoków. W regionie tym nie brakuje wielu godnych odwiedzenia kawiarenek, gospodarstw agroturystycznych z domową kuchnią i restauracji. Co więc warto zjeść, kiedy już nacieszymy się zapierającymi dech w piersiach krajobrazami? Lokalna kuchnia bieszczadzka jest niezwykle oryginalna i smaczna. Będąc tu warto spróbować regionalnych dań takich jak np. zupy robionej z kiszonej kapusty, czyli tak zwanej kwasówki, tradycyjnego dania żydowskiego – czulentu oraz lokalnych pierogów z kaszą gryczaną, twarogiem i cebulką lub z kaszą gryczana i grzybami. Takie potrawy są nie tylko smaczne, ale również bardzo sycące. Będąc w Bieszczadach warto również spróbować słynnych panierowanych i smażonych góralskich serów, delikatnych bułeczek pszennych- prozaików, gołąbków z nadzieniem ziemniaczanym tak zwanych stolników, placuszków z kiszoną kapustą, zacierek na mleku z roztopioną bryndzą czy też fasoli po żydowsku.

Bieszczady - znakomity kulinarny kierunek dla wszystkich smakoszy.

Z czego jeszcze słynie bieszczadzka kuchnia?

Podróż kulinarna do Bieszczad może w pełni zaspokoić nasz apetyt na interesujące smaki. Odnajdziemy tu naprawdę wiele różnych ciekawych, pięknie prezentujących się i co najważniejsze niezwykle smacznych dań. Bieszczadzka kuchnia słynie z różnorodności. Dawni mieszkańcy tych ziem przygotowywali proste potrawy, które były jednocześnie pyszne i wartościowe. Podstawowymi składnikami przygotowywanych dań były przede wszystkim: ziemniaki, kasze, kapusta oraz pieczywo. To dziedzictwo kulinarne przetrwało do dziś. Warto również dodać, że to właśnie w Bieszczadach mamy okazję spróbować dań do stworzenia, których używa się produktów pochodzących z miejscowych, ekologicznych upraw i hodowli. Należy jednak podkreślić, że swoje smaki odnajdą tu także smakosze ryb, miłośnicy wyrobów mlecznych i serów oraz wielbiciele kuchni myśliwskiej. Jest to, więc idealny kulinarny kierunek dla wszystkich turystów zarówno wegetarian, jak i osób, które wysoko cenią sobie smaczne potrawy mięsne.