Poznaj kilka wskazówek - jak prosto odżywiać się zdrowo!

Zdrowe odżywianie się i dbanie o siebie to coraz popularniejszy trend. Wiele osób utożsamia go z utrzymywaniem rygorystycznych diet oraz jedzeniem jedynie ściśle określonych produktów. W rzeczywistości zdrowy tryb życia i zdrowe odzywanie się możemy prowadzić prosto dzięki kilku czynnościom, o których będziemy pamiętali. Dzięki nim w prosty sposób osiągniemy spore korzyści. Jak zatem dbać o siebie i zdrowo się odżywiać? Kilka porad, dzięki którym po prostu będziemy czuli się lepiej i będziemy zdrowsi, przedstawiamy poniżej.

Poznaj kilka wskazówek - jak prosto odżywiać się zdrowo!

 

Różnorodność posiłków

Pierwszą postawową wskazówka, która pomoże nam zdrowo się odżywiać, dobrze czuć i prowadzić zdrowy tryb życia jest jedzenie różnorodnych posiłków. Przeważnie mamy swoje nawyki żywieniowe lub preferujemy konkretne rodzaje potraw i dań. Często są to też niezdrowe fast foody czy całe posiłki. Aby zdrowo się odżywiać, niezmiernie ważna jest różnorodność. Jedząc pożywienie różnego typu, mamy pewność, że do organizmu dostarczamy wszystkich potrzebnych substancji odżywczych. Jeżdżąc jedynie wąską grupę produktów, możemy być narażeni na niedobory witamin czy substancji, które nie występują w nich lub występują w małych ilościach. Warto zatem urozmaicać swoje posiłki używając różnego rodzaju mięsa, warzywa owoce czy po prostu pamiętając, aby w naszym tygodniowym jadłospisie nie powtarzały się zbyt często te same dania. Warto odżywiać się też regularnie wypracowując pewien rytm oraz jeść kilka mniejszych posiłków dziennie aniżeli jeden duży.

 

Unikaj...

Zdrowe odżywianie się to też unikanie pewnych produktów i substancji. Z pewnością będą to dania typu fast food, które są jedynie pustymi kaloriami i nie posiadają zbyt wielu wartości odżywczych. Można je jeść, ale należy pamiętać, że nie dadzą nam siły, energii, a dany posiłek dla naszego ciała będzie niewystarczający. Powinniśmy również unikać nadmiaru soli, która jest obecnie w większości produktów — nawet w słodyczach. Dzienna odpowiednia dawka to 5g,  a sama sól jest konieczna dla funkcjonowania organizmu. Dostarczamy jej jednak tak dużo przy okazji innego pożywienia, iż warto zrezygnować ze świadomego i dobrowolnego dosalania potraw. Warto tę samą zasadę zastosować do tłustych wędlin, mięs i tłuszczu zwierzęcego unikając dobrowolnie tłuszczu i cholesterolu.